Pēc vairākiem studējošo iesniegumiem, neskaitāmām pašpārvaldes sēdēm un diskusijām ar pasniedzējiem dažādās universitātes institūcijās, piemērojot pat „veto” tiesības, trešdien, 4. septembrī, uzklausot arī Studentu pašpārvaldes priekšlikumus, beidzot pieņemti studentiem un mācībspēkiem atzīstami jauni Noteikumi studiju kursu apguvei Juridiskajā fakultātē.

Darbs pie sekmīgu studiju kursu apguves aizsācies jau 2011. gadā, kad pēc fakultātes studējošo pašpārvaldes un studiju programmu padomes direktoru ierosinājuma tika uzsākts darbs pie jaunu noteikumu izstrādes ar mērķi novērst praksē konstatētās nepilnības.

Noteikumu izstrādes laikā fakultātē un pašpārvaldē tika saņemti vairāki iesniegumi par pastāvošajām problēmām semināru, kontroldarbu un eksāmenu vērtēšanā un norises kārtībā, kas ņemti vērā izstrādājot jaunos noteikumus. Pirmais mēģinājums apstiprināt jaunizstrādātos noteikumus fakultātes domē 2012. gadā jūnijā beidzās ar studējošo pašpārvaldes „veto” pieteikumu, kā rezultātā mācībspēki atsauca jaunizstrādāto noteikumu projektu.

Atsākoties studijām 2012. gada rudenī, atsākās arī darbs pie izstrādājamo noteikumu satura, kamēr daži studējošie iepriekšējo noteikumu nepilnību dēļ  bija spiesti vērsties  universitātes Akadēmiskajā šķīrējtiesā. Diskusijas ar mācībspēkiem notika gan Studiju programmu padomes sēdēs, gan ar studiju programmu direktoriem atsevišķi. Toreizējais studējošo pārstāvis Domenics Graciozo atceras, ka „veto” pieteikuma rezultātā diskusija notika pat tam īpaši izveidotā Saskaņošanas komisijas sēdē, kurā tolaik piedalījās gan viņš pats, gan viņa studiju biedrs, toreizējais pašpārvaldes vadītājs Juris Janums, Bakalauru studiju programmas direktore, docente, Dr.iur. A. Rodiņa un lektors, Mag. iur. A. Bitāns. Noteikumu izstrādes process ilga līdz pat šā gada 4. septembrim, kad beidzot tika pieņemti jaunie Noteikumi studiju kursu sekmīgai apguvei LU Juridiskajā fakultātē.

Būtiskākais, ko paredz jaunie noteikumi ir tas, ka studentam ir iespēja atkārtoti rakstīt eksāmenu visos studiju kursos vēl vienu reizi līdz sesijas beigām, tādējādi potenciāli saglabājot iespēju piedalīties rotācijā vasarā, kas līdz šim netika praktizēts tikai atsevišķos studiju kursos. Papildus tiek paredzēta iespēja kārtot eksāmenu trešo reizi rudens reģistrācijas nedēļā, lai lielāka kredītpunktu parāda gadījumā iegūtu iespēju reģistrēties nākamajam studiju semestrim.

Vēršam studentu uzmanību uz to, ka turpmāk būs tikai viena kontroldarba pārrakstīšanas reize, taču pats būtiskākais ir tas, ka gadījumos, kad prasības kontroldarba nokārtošanai neatbildīs kursa programmā aprakstītajam, students iepriekš nav ticis informēts par kontroldarba formu vai forma atšķīrusies viena studiju kursa ietvaros (piemēram, atšķirīgi kontroldarbi pēc satura vai formas dažādām grupām), kā arī kontroldarba norisē pieļauti citi būtiski pārkāpumi, tad studentam ir tiesības vērsties pie dekānes par kādu no iepriekš minētajiem pārkāpumiem, kā rezultātā studentam attiecīgā rakstīšanas reize netiek ņemta vērā un tiek nodrošināta vēl viena pārbaudījuma kārtošanas reize.

Ja kontroldarba atkārtotā kārtošanas reize sakrīt ar cita pārbaudījuma laiku, tad tā, kurā students fiziski nevar būt klāt, tiek attaisnota un nodrošināta cita.

Jaunie noteikumi paredz, ka semināru kavējumu gadījumā tas atstrādājams ar līdzvērtīgas grūtības individuālajiem uzdevumiem, nevis kā līdz šim, kad atsevišķos gadījumos individuālie uzdevumi bija nesamērīgi grūtāki vai neatbilstoši semināra tematam.

Jebkādu neskaidrību gadījumā pēc padoma varat vērsties Studentu pašpārvaldē.

Būsim lojāli gan pret sevi, gan pasniedzējiem un studēsim apzinīgi!

Veiksmīgu jauno mācību gadu!

Noteikumi pieejami šeit

Dalīties