Šā gada 2014. gada 19.februārī Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes (JF) Studentu pašpārvalde (SP) sasauca kopsapulci, kurā tika lemts studentiem nozīmīgs jautājums – studiju maksas paaugstināšana topošajiem fakultātes 1. kursa studentiem. JFSP šajā sēdē bija jāpieņem lēmumu, vai šādu soli atbalstīt, vai arī noraidīt. Kopsapulci un lēmuma nepieciešamību pašpārvalde izziņoja arī savā mājaslapā un sociālajos tīklos, tādēļ sēdē ieradās arī ieinteresētie studenti, kas pauda savu viedokli.

Lai noskaidrotu visus LU administrācijas un fakultātes vadības argumentus par šo izmaiņu nepieciešamību galīgai izlemšanai LU Senātā, uz sēdi tika aicināta LU JF dekāne Kristīne Strada-Rozenberga un izpilddirektore Anita Brakša, kuras ziņoja par iemesliem šāda lēmuma iespējamai atbalstīšanai. Ziņotāju argumenti galvenokārt tika balstīti ārējos faktoros, ko diemžēl nevar ietekmēt arī pati LU administrācija. Viens no būtiskiem iemesliem ir infrastruktūras uzturēšanas izmaksu palielinājums, proti, visu komunālo izmaksu pieaugums visos LU īpašumos, tajā skaitā arī galvenajā ēkā Raiņa bulvārī 19. Šajās izmaksās iekļautas elektrības, siltuma un ūdens patēriņa izmaksas, kas jāsedz gan visai LU administrācijai, gan arī individuāli LU JF par savām izmantotajām telpām Raiņa bulvārī 19. Nākamais arguments balstīts kopējo demogrāfijas rādītāju kritumā valstī 1990. gados, kas jau vairākus gadus atspoguļojas reflektantu skaita samazinājumā un turpināsies vēl vairākus gadus. Nenoliedzami, ka students ir tas, kurš atbalsta finansiāli LU eksistenci, bet, apzinoties, ka topošo studentu skaits nākamos gados turpinās kristies, samazināsies arī imatrikulēto studentu skaits maksas studiju vietās. Līdz ar to LU paredz, ka tuvāko gadu ienākumi no studiju maksām strauji kritīs, kas būtiski ietekmēs kopējos LU ienākumus, finansiālo stabilitāti. Tajā pašā laikā no valsts saņemts nevis atbalsts, bet noteikti vēl apgrūtinošāki noteikumi, piemēram, paaugstinot minimālo algu. Līdz ar to personāla atalgojuma jautājums LU administrācijai sagādā vēl lielākas rūpes. Apzinoties, ka fakultātes vadībai bijis liels finansiāls slogs arī šogad, studiju maksu pacelšana topošajam 1.kursam visās studiju programmas, palielinoties izmaksām, kuras LU nevar ietekmēt, ļautu tikai noturēties pašreizējā finansiālajā līmenī.

Pēc ziņojumu uzklausīšanas pašpārvalde par šo jautājumu ar JF vadību un LU Studentu padomes pārstāvjiem diskutēja gandrīz 2 stundas. Klātesošie meklēja kompromisu un iespējas samazināt fakultātes izdevumus. Paliekot pie pašreizējām studiju maksām, nāktos ievērojami samazināt pasniedzēju algu. Būtisks vispārējā un akadēmiskā personāla algu samazinājums veikts jau pērn pavasarī, bet vēl lielāka atalgojuma redukcija fakultātē nodarbinātajiem profesionālajiem juristiem kļūtu vēl nesaistošāka darba turpināšanai tieši Latvijas Universitātē. Tas noteikti atstātu iespaidu uz LU JF pasniedzēju skaitu, jo atalgojums, salīdzinot ar iespējām jurista profesionālajā darbībā, kristos stipri zem zemākā līmeņa. Tiktu reorganizēts arī slodžu sadalījums, kas savukārt neatsverami grautu studiju procesa kvalitāti. Tiktu samazināts kontaktstundu skaits, liekot studentam apgūt kursu ar mazāku lekciju un semināru skaitu. Šāds solis, protams, ietekmētu studiju intensitāti, jo lekciju saturs kļūtu arvien vispārīgāks un, lai apgūtu visu kursa  programmu, būtu nepieciešams krietni lielāks individuāls darbs ārpus auditorijas. Tiktu arī palielinātas semināru grupas, kas būtiski ietekmētu tieši topošā jurista praktiskā darba produktivitāti, jo semināra vadītājam arvien lielākam studentu skaitam nāktos novadīt nodarbību, nevarot konkrēti pārbaudīt katra studenta individuālo sniegumu. Samazinātos arī piedāvātais izvēles (B daļas) kursu skaits.

Izanalizējot visus argumentus, JFSP biedri jautājumā pauda dažādu nostāju, bet lielākā daļa norādīja, ka iepriekšminētie ārējie faktori neļauj fakultātei īpaši variēt ar ienākumu piesaisti. JFSP ar balsu vairākumu lēma atbalstīt studiju maksu paaugstināšanu 1. kursa studentiem visās fakultātes realizētajās studiju programmās, sākot ar 2014.gada septembra imatrikulāciju. Šis lēmums tika pieņemts domājot tieši par iespējām nodrošināt pašreizējo studiju līmeni, neļaujot studentam vilties ar mazāk profesionālu vai pārslogotu pasniedzēju piesaisti, kā arī semināru grupu apgrūtinājumu. Studējošiem, kas šobrīd jau studē Tiesību zinātnes bakalaura vai maģistra studiju programmās, studiju maksas paliks nemainīgas līdz programmas absolvēšanai. Maksas palielinājums tos skars tikai turpinot studijas nākamajā līmenī.

Share