Kā jau katru gadu, arī šogad Juridiskās fakultātes Studentu pašpārvalde (JFSP) organizēja Jauno Juristu dienas, lai jaunie studenti iepazītos ar studentu un juristu dzīvi fakultātē, kā arī, lai izglītotos un izklaidētos. Studentus sagaidīja pārbaudījumu un pārsteigumu maratons nedēļas garumā, kur katru dienu Studentu pašpārvalde organizēja dažādas aktivitātes.

Jauno Juristu dienas iesākās ar tiesas procesa paraugizspēli krimināltiesībās, kur tika risināts kāzuss, kas saistīts ar krāpšanu. Kā galvenās personas tika izvirzīti Saulīte un Mēnestiņš, kur Mēnestiņš apsūdzēja Saulīti naudas izkrāpšanā. Šo paraugizspēli interesantu padarīja izspēles dalībnieku oriģinalitāte un  kuriozs kāzuss. Auditorija bija piepildīta ar ieinteresētiem studentiem, tika manīti gan smiekli, gan interese skatītāju rindās. Šī bija lieliska iespēja studentiem pieredzēt to, kā norisinās tiesas process. Otrās dienas vakarā, 23. oktobrī, Āgenskalna Valsts ģimnāzijas sporta zālē norisinājās „zvaigžņu” basketbola spēle, kur 1. kursa studentiem tika dota vienreizēja iespēja mēroties spēkiem un sacensties ar pasniedzējiem ārpus studiju aktivitātēm - sportā. Atbalstītāju loks bija plašs, mācībspēku kolēģi un citi fakultātes darbinieki ar skaļiem kliedzieniem uzmundrināja pasniedzējus, bet studentu un pašpārvaldes pārstāvji  sirsnīgi aizstāvēja studentus. Studentu komandas dalībniece Sindija Bokāne novērtē doto iespēju un uzskata, ka šī bija lieliska iespēja iepazīt citus pirmā kursa studentus, ar kuriem spēlēja vienā komandā: „Komandas spēlei ļoti ātri un veiksmīgi noorganizējāmies, lai gan mēs, studenti, bijām no dažādām grupām. Tas nemaz netraucēja, jo šķita pat vēl interesantāk iepazīt citu grupu studentus. Jautrākais visā spēles laikā bija vērot tieši pasniedzēju nopietno spēles pieeju, kas nedeva nekādas atlaides un ļoti cītīgi cīnījās pret mums, neļaudami sevi uzvarēt. Noteikti ieteiktu piedalīties, ja rastos šāda iespēja arī nākamajiem pirmā kursa studentiem!” Jāpiebilst, ka spraigā cīņā pirmā kursa studenti ar 57 pret 59 piekāpās pasniedzējiem. Izšķirošos uzvaras punktus mācībspēki guva spēlēs pēdējās minūtēs.

Zvaigžņu basketbola spēles foto galerija

24. oktobrī studentiem bija iespēja apmeklēt JFSP rīkoto intelektuālo filmu un diskusiju vakaru. Šajā reizē tika demonstrēta filma „Man of the Year”, kurai sekoja diskusijas ar īpašajiem viesiem par tematu „Vēlēšanu un līdzdalības tiesību ierobežošana”. Filmā stāstīts par komiķi-televīzijas raidījuma vadītāju, kurš elektronisko vēlēšanu kļūdas dēļ tiek ievēlēts par ASV prezidentu. Kā īpašie viesi pasākumā piedalījās pieaicināti Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš, Centrālās Vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja vietnieks Kārlis Kamradzis un Ilmārs Poikāns (aka Neo). Pasākuma ietvaros notika diskusija par elektronisko vēlēšanu nepieciešamību, tās priekšrocībām un trūkumiem, kā arī par to, kāda iespējamība būtu automātiskās pilsonības piešķiršanas realizēšanai. Pirmā kursa studente Kristīne Piskunova atzīst, ka klātesošie studenti ar interesi klausījās un iesaistījās diskusijās, kā arī uzskata, ka šāds filmu vakara apmeklējums bijis tiešām lietderīgi pavadīts laiks. Ceturtdien, 25.oktobrī, studentus sagaidīja Jauno Juristu kvalifikācijas eksāmeni "Patiesība ir tur ārā". Jaunajiem studentiem bija jāsadalās komandās un jāiemiesojas kādas spiegu filmas varoņu tēlā. Kopumā pieteicās piecas komandas, katra komanda bija ar kaut ko unikāla, piemēram, ar nosaukumu, tēlu, saliedētību vai komandas garu. Studenti izturēja piecus pārbaudījumus un pierādīja, ka prot: piemērot tiesību normu, spēj uzstāties publikas priekšā, prot atrisināt kāzusus saspringtos apstākļos, māk likt lietā galvu un pārbaudījumos "neliet ūdeni!” Pirmā kursa students Andris Dimants uzsver, ka „dalībnieki veiksmīgi izturēja daudzpusīgos iesvētību uzdevumus drēgnajā rudens vakarā, turklāt ar smaidu sejā.” „Tas ir pierādījums mūsu saliedētībai un piederībai studentu saimei,” viņš norāda.

Jauno Juristu kvalifikācijas eksāmenu foto galerija

Jauno Juristu dienas tradicionāli noslēdzās ar balli, kas šoreiz norisinājās NABAKLAB telpās. Ballē tika apbalvotas kvalifikācijas eksāmenos nomināciju ieguvušās grupas un basketbola spēles uzvarētāji. Jaunie studenti deva zvērestu un tika iekļauti Jauno Juristu reģistrā, lai nu kļūtu par pilntiesīgiem fakultātes saimes locekļiem. Visas balles laikā studentiem bija iespēja iepazīties ar citiem studentiem, piedalīties dažādās aktivitātēs, baudīt muzikālās apvienības „The Picture” priekšnesumus, labākos mirkļus iemūžināt fotostūrītī, kurš bija iekārtots “spiegu stilā” un pavadīt laiku uz deju grīdas līdz pat agram rītam.

Jauno Juristu balles foto galerija

Share