Zinātniskās literatūras patapinājuma konkurss (ZLPK) ir jau kļuvis par tradīciju, ko Studentu pašpārvalde organizē katru studiju semestri. Šobrīd veiksmīgi noslēgusies arī konkursa rudens kārta un jau pavisam drīz tās uzvarētāji varēs saņemt patapinājumā savas izvēlētās grāmatas. Šajā kārtā par uzvarētājiem atzīti četri pieteikumi, kuru autori katrs iegūs vienu grāmatu, kas bija norādītā 1.prioritātē.

Konkursa uzvarētāju pētījumi un LU Daudznozaru bibliotēka būs papildināti ar šādām grāmatām:
1. Vandevelde K.J. Bilateral Investment Treaties: History, Policy and Interpretation. Oxford: Oxford University Press: 2010.;
2. Faden R.R., Beauchamp T.L. A History and Theory of Informed Consent. USA: Oxford University Press: 1986.;
3. Koch M. Die Grundsätze des intertemporalen Rechts im Verwaltungsprozes:
Vertrauensschutz im verwaltungsgerichtlichen Verfahren. Berlin: Duncker & Humbolt: 2009.;
4. Buyse A., Hamilton M. Transitional Jurisprudence and the ECHR. Cambridge University Press: 2011.;
Pirmās literatūras ieguvējs pieteikumu Zinātniskās literatūras patapinājuma konkursam iesniedzis saistībā ar pētnieciskās literatūras nepieciešamību dalībai starptautiskā tiesas procesa izspēlē. Pētījuma un izspēles temats ir starptautiskās investīciju tiesības un starptautisko investīciju strīdu risināšana starptautiskā šķīrējtiesas procesā. Pats pieteikuma iesniedzējs norāda, ka „tā ir pirmā grāmata, kas formulē vispārēju teoriju par starptautiskiem divpusējiem investīciju aizsardzības līgumiem. Tajā ir izpētīta šādu līgumu noteikumu nozīme, būtība un savstarpējās attiecības. Apskatīta ne tikai šo līgumu teorētiskā un politiskā puse, bet arī to praktiskā piemērošana. Grāmatā vispārīgi apskatīti visi jautājumi, kuri studentiem būs jāpēta, meklējot atbildes uz izspēles kāzusa problēmjautājumiem.”
Otrā uzvarētāja pētījuma temats ir Informēta piekrišana. Pētījuma ietvaros autors skaidros informētas piekrišanas jēdzienu un tā vēsturisko attīstību, Latvijas tiesiskā regulējuma, attiecībā uz informētu piekrišanu, izvērtēšanu un salīdzināšana ar starptautisko informētas piekrišanas regulējumu. „Sarakstā minētā literatūra ir manis izvēlētā temata pamatu pamats. Minētie autori ir „informētas piekrišanas” pamatlicēji un izcilākie pētnieki. Informētas piekrišanas doktrīnas aizsācējs Ruth R. Faden bija pirmais, kurš starptautiskā līmenī nostiprināja šī problēmjautājuma aktualitāti. Tikai caur šo autoru darbu rūpīgu izpēti, analizēšanu un salīdzināšanu spēšu spriest par Latvijas tiesību aktos pastāvošo „informētas piekrišanas” modeļa atbilstību starptautiskajam regulējumam un doktrīnai, kā arī sniegt nepieciešamo šā jēdziena skaidrojumu Latvijas tiesību kontekstā,” šādi par savu izvēlēto grāmatu raksta pieteikuma autors.
Kā trešais literatūras ieguvējs pamatu savam pieteikumam minējis to, ka pavasara semestrī plāno noslēgt sava maģistra darba „Administratīvo tiesību intertemporālie jautājumi” izstrādi. Autors norāda, ka „minētā grāmata ir aktuālākais pētījums intertemporālo administratīvo tiesību jomā Vācijā. Tajā ietverts plašs teorētiskais pamatojums administratīvo tiesību piemērošanas jautājumos, kas saistīti ar intertemporālajām tiesībām, tiesiskas paļāvības un procesā iesaistīto pušu interešu ievērošanas principiem.”
Šajā akadēmiskajā gadā ceturtā pieteikuma autors izstrādās bakalaura darbu par „Eiropas Cilvēktiesību tiesu kā ceturtās instances tiesu.” Pieteikuma iesniedzējs par konkursā iegūto literatūru norāda, ka „šī ir jaunākā grāmata par Eiropas Cilvēktiesību tiesas praksi un jaunajām tendencēm. Tā palīdzētu labāk izprast kuros aspektos un kā ECT mainās. Tas savukārt ļautu noskaidrot, vai ceturtās instances doktrīna ir spēlējusi kādu lomu šajās pārmaiņās un kādēļ vispār pārmaiņas ir notikušas.”
Pēc pētījumu izstrādes šīs grāmatas būs pieejamas visiem Juridiskās fakultātes studentiem LU Daudznozaru bibliotēkā. JF Studentu pašpārvalde aicina studentus piedalīties arī nākamajā Zinātniskās literatūras patapinājuma konkursa kārtā rudens semestrī!

Share