Š. g. 6.decembrī  Latvijas universitātes Juridiskajā fakultātē (LU JF) norisinājās jau 10. profesora K.Dišlera Konstitucionālo tiesas procesa izspēļu mutiskā daļa. Tajā piedalījās 4 komandas, kuras iespēju piedalīties izspēlē ieguva iepriekš sagatavojot rakstiskus darbus. 

Agrajā sestdienas rītā klusajā un neierasti tukšajā Juridiskajā fakultātē viena pēc otras ieradās dalībnieku komandas un organizatori. Katra komanda atrada savu klusu vietiņu fakultātē, lai vēl pēdējo reizi pagatavotos pirms doties tiesas priekšā. 

Plkst. 10:00 sākās pirmās 2 Satversmes tiesas procesa izspēles. Izspēles norisinājās 8. auditorijā (tiesu zāle) un 21. auditorijā. Izspēlē 8.aud. pieteicēja pusi - Stabulnieku novada domi - pārstāvēja M. Stabulniece un V. Dmitrijevs, savukārt, atbildētāja pusi – Ministru Kabineta pārstāvjus – R. Veinbergu, E. Rudzāte un M. Puķe. Abas komandas pārliecinoši sniedza savus argumentus tiesai. Pēc abu pušu noslēdzošo repliku izteikšanas,  izspēlē uzvarēja Stabulnieku novada domes pārstāvji, iegūstot 240 punktus, savukārt otra komanda ieguva - 229 punktus. Paralēli šai izspēlei 21.aud. savā starpā cīnījās divas citas komandas, no kurām uzvarēja komanda, kura bija Stabulnieku novada domes pārstāvja lomā (E. Ābols, Ā. Kakstāns, A. Lazdiņš). 
Nākamajā izspēļu pārī komandas apmainījās ar lomām, kļūstot par pretējām pusēm.

Arī pēc otrās izspēles organizatori nolēma saglabāt intrigu un līdz pat finālam neatklāja komandām to rezultātus. Tas neļāva komandām atslābt, sagatavoties arī pēdējai izspēlei tik pat cītīgi kā pirmajām. Un tā plkst. 14.00 sākās pēdējais pirms fināla izspēļu pāris. Un pēdējā pirms fināla izspēlē jau varēja novērot komandu nogurumu, sāka parādīties kļūdiņas, sīki procesa pārkāpumi, taču vienīgie, kuri nebija noguruši un aktīvi turpināja savu darbu, bija tiesneši. Tiesneši tuvojoties finālam, kļuva bargāki un uzdeva vēl nopietnākus jautājumus, tā pat arī norādot uz šīm kļūdiņām un procesa pārkāpumiem. Laikam tieši nogurums un šī lomu maiņa lika komandām vairāk koncentrēties, lai pārstāvot Satbulnieku novada Domi, nesāktu runāt MK vārdā vai otrādi.

Neilgi pirms plkst.17.00 Mazajā aulā tika paziņoti finālisti - Rihards Veinbergs, Elīna Rudzāte un Mārtiņš Puķe un komanda ar Vairi Dmitrijevu un Māru Satbulnieci tās sastāvā. Metot 10 santīmu monētu, komandas izlozēja, kuru pusi katra pārstāvēs. R. Veinbergs, E. Rudzāte un M. Puķe kļuva par Stabulnieku novada domes, M. Stabulniece un V. Dmitrijevs- par MK pārstāvjiem. Nogurušas, bet ne mazāk aktīvi abas komandas nopietni cīnījās. Finālā, pretēji mazajām izspēlēm, kurās piedalījās tikai 3 tiesneši, komandas vērtēja jau 7 tiesnešu sastāvs.. Tas lika komandām vēl vairāk saspringt un tāpat tām arī tika uzdoti daudz un grūti jautājumi. Tāpat finālā neiztrūka arī bez jautrām situācijām, V. Dmitrijeva un M. Stabulnieces komanda tik pārliecinoši atbildēja, ka tiesneši vairs nezināja, kādus jautājumus uzdot, un kad tomēr to izdarīja, nevarēja pateikt vai viņiem šī atbilde vairs ir nepieciešama, tomēr arī uz šiem jautājumiem komanda ar prieku atbildēja. 

Arī klausoties izspēles kopumā, bieži varēja dzirdēt jautrus izteikumus par vienu no kāzusa varoņiem Laimiņu, kuru, nezin kāpēc, šad un tad nosauca arī par Lamiņu, kā arī par citām kāzusā apskatītajām lietām. Lūk daži piemēri:
  • "Jautājums nav par to vai viņš nomirs, bet vai viņš izdzīvos" - runājot par Laimiņa kritisko veselības stāvokli;
  • "Mūsu pašvaldība nav tik liela kā Rīga, bet mums ir iedzīvotāji laikam bišķiņ slimi" - runājot pa Stabulnieku novadu; 
  • "Pēc sēdes iesniegsim rakstisku dokumentu" - runājot par informācijas avotiem;
  • "Lai viņi mirst tagad, nauda paliks nākamajam gadam." - pārstāvot MK viedokli;
  • "Dod iespēju paciesties" - pārstāvot MK viedokli, un iesakot ļoti slimajam Laimiņam paciesties;
  • "Tas ir mans personiskais viedoklis, kurš veidojas uz autoritatīvu autoru darbiem, kurus es šobrīd nevarēšu nosaukt." - atkal informācijas avoti;
  • "Iestāde ir aprobežota..." - Runājot par nesakārtotību zāļu sistēmā;
Pēc abu pušu replikām tiesas sēde tika slēgta līdz rezultātu izziņošanai neoficiālā gaisotnē restorānā/bārā KID, Pulkv. Brieža ielā. Tur tika apbalvoti uzvarētāji- Māra Stabulniece un Vairis Dmitrijevs. Vairis ieguva arī Labākā izspēļu oratora titulu.
Godpilno otro vietu ieguva komanda, Riharda Veinberga, Elīnas Rudzātes un Mārtiņa Puķes sastāvā. Atbilstoši trešo un ceturto vietu ieguva komanda ar Edgaru Ābolu, Āri Kakstānu, Andri Lazdiņu tās sastāvā kā arī Ksenijas Eļtazarovas un Guntas Vēveres komanda. Labākā tiesneša balvu ieguva  JF  lektore Anita Kovaļevska.

Studentu pašpārvalde ļoti lepojas ar saviem uzņēmīgajiem biedriem Vairi Dmitrijevu, Māru Stabulnieci un Edgaru Ābolu, kā  arī pieredzes bagāto Māras un Vaira komandas treneri Katrīni Pļaviņu un labprāt katram SP biroja ciemiņam norāda uz savu pateicības rakstu par ieguldījumu izspēļu norisē, ko parakstījusi ne tikai ELSA Latvija prezidente Lelde Broka, bet arī paši uzvarētāji.

Share