No 20. līdz 26.martam Vašingtonas pilsētā (ASV) jau 52.reizi notika starptautiskās tiesību zinātnes studentu tiesas procesa izspēļu sacensības starptautiskajās tiesībās Jessup International Law Moot Court Competition, kuras katru gadu rīko Starptautisko tiesību studentu asociācija (ILSA).

Latviju šogad šajās sacensībās pārstāvēja LU Juridiskās fakultātes komanda, kuras sastāvā bija gan Reinis Odiņš un Vladlena Rudusāne, kuri pirms gada analogās Eiropas valstu sacensībās ierindojās 6.vietā, gan Mārtiņš Dambergs, kurš pirms gada Centrāl un Austrumeiropas valstu augstskolu sacensībās Eiropas tiesībās ieguva kopā ar saviem komandas biedriem otro vietu, kā arī Anastasija Zankoviča. Vladlena Rudusāne ir bakalaura studiju programmas trešā kursa studente, bet pārējie studē profesionālās maģistra studiju programmas pirmajā kursā.

Sacensībās kopumā piedalījās apmēram 650 augstskolas no visas pasaules, taču dalībai starptautiskajos raundos Vašingtonā kvalificējās tikai apmēram 120 komandas no astoņdesmit valstīm. Vispirms visas komandas aizvadīja četras spēles, kuru rezultātā tika noskaidrotas 32 labākās, kuras jau turpināja cīņu par Jessup sacensību čempionu kausu. Latvijas komanda pirmajā spēle ar cienīgu rezultātu piekāpās Indijas kolēģiem, otrajā spēlē izdevās pārspēt komandu no Brazīlijas, bet ķīniešu un turku komandas jau tika uzvarētas ar pārliecinošu rezultātu. Tādejādi mūsu komanda, ierindojoties 30.vietā, kvalificējās izslēgšanas kārtām, kur tikās ar vienu no Austrāliju pārstāvošajām komandām. Lai arī turpināt cīņu par Jessup kausu neizdevās, tomēr 30.vieta pasaules augstskolu vidū ir ļoti labs sasniegums.

Jessup kausu starptautiskajās tiesībās šogad ieguva Sidnejas Universitāte, kura finālā pārspēja Kolumbijas Universitāti no ASV.

Sacensību gaitā studentiem vispirms ir jāuzraksta gan prasītājas, gan atbildētājas valsts pozīcija izdomātā strīdā, tas tiek veikts no septembra līdz janvārim, bet tad jau starptautiskajos raundos martā jāuzstājas kā šo izdomāto valstu pārstāvjiem ANO Starptautiskās tiesas procesā. Šo sacensību uzdevums bija risināt domstarpības starp valstīm attiecībā uz bezpilota lidmašīnu izmantošanu iespējamu teroristu nogalināšanai, kādas reliģijas tradicionālo galvassegu nēsāšanas aizlieguma tiesiskumu un starptautiskās korupcijas jautājumiem. Šo tēmu aktualitāti apliecina kaut vai ASV bezpilota lidmašīnu triecieni Taleban kaujiniekiem Pakistānā, musulmaņu galvassegu nēsāšanas ierobežojumi virknē Eiropas valstu un, piemēram, ar Mersedes autobusu iegādi saistītā iespējamā korupcija Rīgas domē.

Paralēli akadēmiskajiem pasākumiem notika arī aktīva sabiedriskā dzīve, kuras spilgtākais piemērs ir tradicionālā tautastērpu balle, kurā sacensību dalībnieki ierodas vai nu savos tradicionālajos tautas tērpos, vai vismaz valsti raksturojošos apģērbos. Arī šeit mūsu pārstāvji bija līmenī, noteikti izceļoties uz brazīliešu futbola krekliņu vai Sarkanās armijas budjonovku fona.

Komanda pateicas par dalības sacensībās finansēšanu LU Juridiskajai fakultātei, LU tautas deju ansamblim „Dancis” par iespēju aizņemties dažus tērpus un Latvijas vēstniecībai ASV un personiski vēstniekam Andrejam Pildegovičam par viesmīlīgo uzņemšanu.

Share